Tijd gaat snel!
Hallo lieve leesvrienden en vriendinnen,
Wij hebben de kerst op een andere manier gevierd dan we gewend zijn want we hadden niet echt een kerstgevoel met dit warme weer. Eerste kerstdag zijn we lekker uit eten geweest op het strand. Met het zand tussen onze tenen en een zacht zeebriesje was het kerstgevoel ver te zoeken.
Tweede kerstdag was het 5 jaar geleden dat de tsunami de kust van Sri Lanka overspoelde. Daarom zijn we deze dag naar het monument van de tsunami in Tellewatta gefietst. In Tellewatta zijn veel mensen omgekomen doordat zij in de trein klommen toen ze de golven aan zagen komen. De trein was ook niet bestemd tegen de hoge golven waardoor de wagons meters de jungle in zijn gesleurd. Bij het monument staat daarom op de achtergrond ook een afbeelding van dit treinongeluk.
Onderweg naar het monument kwamen we in een grote optocht terecht die werd gehouden vanwege de herdenking van de tsumani en zij waren onderweg naar de tempel. Een soort heideoptocht maar dan nog net wat mooier met allerlei dansers en olifanten.
Op de terugweg nog langs de grote Boeddha die Sri Lanka van Japan cadeau heeft gekregen, ook vanwege de tsunami.
Zondag zijn we weer op de fiets gestapt, maar nu richting Galle. Na ongeveer 15 minuten fietsen kwamen we opeens in een hele andere wereld terecht: geen winkeltjes, geen strandtentjes en al helemaal geen toeristen. De bevolking keek ons dan ook erg raar aan terwijl wij door de plaatsjes heen fietsten.
's Avonds zijn de ouders van Twan hier aangekomen en zij zullen ons de komende 4 weken gezelschap houden. Dit betekent voor ons dat wij nu aan de bak moeten want zij zijn altijd erg druk met de goede doelen. Dit vinden we niet erg want het strand (hoe gek het ook mag klinken voor jullie) begint toch wel saai te worden.
Gisteren hebben wij een Nederlands meisje ontmoet die momenteel voor 5 maanden in Sri Lanka is en zich ook bezig houdt met allerlei goede doelen. Zij had voor ons ook een aantal ideeën waar wij mee aan de slag kunnen.
Volgende week gaan wij een kijkje nemen bij een Kindergarden (kleuterschool) die erg arm is en eigenlijk een schilderbeurt nodig heeft. Aanstaande maandag beginnen de scholen weer en daarom lijkt het ons leuk om samen met de kinderen het schooltje opnieuw te gaan schilderen. Dit schooltje is zo arm dat zij geen geld hebben om tafels te kopen voor de kinderen dus daarom gaan we kijken of we ook dit voor hen kunnen regelen.
De vrouwen in Sri Lanka stellen hier niet zoveel voor als de mannen en hierdoor hebben de vrouwen vaak geen werk en moeten zij voor de kinderen zorgen. Om de vrouwen hier toch een aantal dagen aan het werk te krijgen, willen wij een aantal wielen kopen waarmee de vrouwen van kokosnootharen touw kunnen maken. Met één wiel hebben drie vrouwen al werk en daarom leek dit ons een goede investering.
Afgelopen week was het weer hier nogal wisselend. Vaak was er overdag veel bewolking waardoor het erg benauwd wordt. Ook hebben wij een aantal avonden veel regen gehad met als gevolg dat afgelopen week de stroom al zes keer is uitgevallen. Blijft leuk als je net eten staat te koken.
Vanavond gaan wij meemaken hoe hier oud en nieuw gevierd wordt. We hebben gehoord dat het hier niet zo uitgebreid gevierd wordt omdat de Singalezen officieel in april oud en nieuw vieren.
Het inslaan van vuurwerk is hier een stuk leuker dan in Nederland. Hier koop je het vuurwerk namelijk gewoon in de supermarkt en waren we voor een hele bult 13 euro kwijt. Doe dat maar eens na!
De jaarwisseling gaan we vanavond op het strand vieren met de ouders van Twan en onze Singalese vrienden.
Namens ons een hele goede jaarwisseling en een heel gelukkig 2010 toegewenst. Wij zullen er eentje op jullie drinken hier!

Veel liefs van de bruine Nederlanders in Sri Lanka
Ps voor noodgevallen, leuke berichtjes etc hier nog ons telefoonnummer in Sri Lanka voor degenen die m nog niet hadden:
0094770383211
We genieten van jullie verhalen.
Een hele goede jaarwisseling en gelukkig en gezond 2010.
Groeten uit het koude Lunteren.
Hey Twan en Francien,
Wat leuk dat, dat jullie ons elke keer weer op de hoogte houden, erg leuk om te lezen allemaal.
Ik wens jullie heel veel succes met schilderen. Ik vind het echt super tof wat jullie daar allemaal voor de bevolking doen.
Jullie ook een heel gelukkig nieuwjaar, en doe voorzichtig met dat vuurwerk.
René
wat leuk dat jullie nu ook eens op een andere manier kerst en oud-nieuw hebben gevierd,ik vind het fijn om steeds jullie verhaal te lezen ga zo door groetjes voor allemaal riet
Hoi hoi Fransien en Twan, wij wensen jullie een mooi en gezond 2010 toe vanuit Lunteren. We hebben jullie vandaag wel een beetje gemist bij de nieuwjaars receptie op de Engweg. Geniet van jullie verblijf daar en tot de volgende keer. Groetjes Alice en Arie
Hallo lieverds, wij wensen jullie en ook de ouders van Twan een gelukkig en gezond 2010! Wat hebben we weer genoten van jullie verhaal en de foto's wat een schatjes die hondjes, en wat een super goed doel om jullie geld aan te besteden . Het lijkt me super om samen met de kids zo'n kleuterschool te gaan schilderen. Nou succes de komende weken we horen snel van jullie. dikke knuffels uit Ede waar het inmiddels weer sneeuwt
Allereerst alle goeds voor 2010. Wij vinden het erg leuk om jullie verhalen te lezen. Helemaal geweldig wat jullie van plan zijn met de kids. Vergeet ondertussen niet te genieten van het heerlijke warme weer want hier gaan we weer een koude periode tegemoet met sneeuw en ijs. Ook errug leuk trouwens, weer eens een echte Hollandse winter waarbij iedereen toch een beetje hoopt op een 11-stedentocht.
Hoi Fransien en Twan,
ook van ons de beste wensen en een heel gelukkig 2010 uit een wit en koud Amsterdam.
Wel bijzonder he om op de fiets een land te zien, al is het dan maar een klein stukje. Vaak leuk, soms ook minder leuk als je veel armoede ziet. Dan realiseer je je ineens hoe rijk we zijn...
Veel succes en wijsheid met het kiezen van je goede doelen en natuurlijk nog een hele fijne tijd.
Liefs, Cora en Kees
hee jongens,
alles nog steeds goed daar? hoe staat het nu met de hulp die jullie kunnen bieden? schrijven he! ben benieuwd.
ik heb nog niet heel veel meer te vertellen, maar bel binnenkort even! enjoy! x Tes