hikkaduwadream.reismee.nl

Alweer op de helft!

Ayubowan!

Inmiddels is onze vierde week in Sri Lanka voorbij en zijn we alweer op de helft van onze reis. De eerste maand is al enorm snel gegaan dus daarom gaan we nu nog wat meer genieten van de laatste maand.

Ons oud en nieuw in Sri Lanka was erg vreemd; je staat met je blote voetjes op het strand vuurwerk af te steken terwijl je normaal in Nederland staat te koukleunen. Om 0.00 uur hadden wij ook totaal geen Nieuwjaar gevoel en dat gevoel is eigenlijk ook niet meer gekomen. Het was enorm vet om al het vuurwerk op het strand te zien maar helaas was na een half uur het vuurwerk op en hoorde je eigenlijk nergens meer knallen. Het was een gezellige avond en we hebben het zelfs tot 5 uur 's nachts volgehouden om wat mensen in Nederland Gelukkig Nieuwjaar te wensen.

De rest van de week zijn we druk geweest met de goede doelen. Zaterdag zijn we op bezoek geweest bij een jongensweeshuis wat we vorig jaar ook hebben geholpen. Het weeshuis zag er, in vergelijking met vorig jaar, stukken beter uit en ook de jongens zagen er goed en gezond uit. Vorig jaar sliepen alle 18 jongens op een grote zaal in oude bedden. Nu slapen ze in 4 persoonskamers en hebben ze nieuwe bedden en matrassen. Een hele verbetering dus.
Waar je mensen hier vooral blij mee kunt maken zijn boodschappen. Daarom zijn we zaterdag meteen wat boodschappen gaan doen voor dit weeshuis. Samen met de ouders van Twan hebben we allerlei spullen gekocht: rijst, kip, vis, groenten, zeep, tandpasta, pleisters, verband, betadine en ga zo maar door. De directeur van het weeshuis was enorm blij met de boodschappen maar de jongens waren vooral blij met het speelgoed dat we hadden gekocht. De volleybal en de cricketspullen werden meteen gebruikt en het was erg leuk om de kinderen zo vrolijk te zien.

Zondag hadden we twee kinderen van een arm gezin nieuwe rugtassen met schriften, pennen etc gegeven zodat ze de volgende dag naar school konden. We zagen dat de slippers waar de kinderen op liepen zo versleten waren dat ze eigenlijk gewoon op blote voeten liepen. Daarom hebben we de kinderen meteen meegenomen naar de winkel om nieuwe schoolschoenen, slippers en een setje kleren voor ze te kopen. Het was hartverwarmend om te zien hoe gelukkig het meisje was omdat ze een rokje mocht kopen. De vader van het gezin was ons enorm dankbaar en vertelde ons dat hij anders 2 maanden had moeten werken om deze kleren te kunnen kopen.
Zondagavond waren we op het strand wat aan het drinken toen de plaatselijke tamtam rondging dat er een schildpad op het strand eieren aan het leggen was. Toen we aankwamen was de schildpad helaas net klaar met het gat dichtmaken en ging hij weer terug de zee in. De Singalezen zijn erg gesteld op de schildpadden en daarom hebben een aantal mannen de eieren weggehaald omdat anders een plaatselijk restaurant morgen schildpadeieren op het menu heeft staan. Het uitgraven van de eieren gebeurde met grote zorg en er kwamen ongeveer 120 zachte pingpongballetjes uit het gat vandaan. Meestal brengt men de eieren naar een turtle farm of graven zij zelf opnieuw een diep gat zodat de varanen er niet bij kunnen. Erg leuk om een keer gezien te hebben.

Maandag zijn wij naar een arm gezin in de bergen geweest waar we ook boodschappen voor mee hadden genomen. De vader van dit gezin werkt als klusjesman in ons guesthouse en verdient per maand gemiddeld 5.000 rupee, wat ongeveer 30 euro is. Hier moet hij zijn gezin met 3 kinderen van onderhouden, wat een knappe opgave is. Het gezin was daarom ook enorm blij met alle boodschappen die we meenamen. Ook hebben we voor de 3 kinderen nog een nieuw setje kleren gekocht en gaan de ouders van Twan hen nieuwe schooluniformen en schoenen geven.
Dit gezin woont in een klein lemen hutje bovenop een steile berg waar ze een fantastisch uitzicht hebben, zie de foto's.

Dinsdag zijn wij op een school geweest waar 36 weeskinderen op zitten. Een erg arme school en daarom hebben we wat broodjes, fruit en frisdrank voor de kinderen gehaald. Ze zaten te eten alsof ze in geen drie weken eten hadden gehad. Een goed gevoel dus. Net als in het weeshuis waren de kinderen het meest gelukkig met het speelgoed dat we meenamen: de jongens met de cricketspullen en de meisjes met de springtouwen. Vandaag hebben we voor alle 36 kinderen een nieuwe rugtas met inhoud besteld en ook gaan we kijken of we deze school een nieuwe schilderbeurt kunnen geven.

Vandaag gaan we verhuizen naar een andere plek omdat in ons huidige guesthouse iets was misgelopen. Nu gaan we verhuizen naar een enorm leuk appartementje in de jungle met grote woonkamer, slaapkamer, keuken en groot dakterras met bbq! Wat wil je nog meer..

Morgen of overmorgen gaan we met de ouders van Twan op een toer van 4 dagen naar het noorden en oosten van Sri Lanka om daar eens rond te kijken. Het verslag en de foto's van deze toer zullen jullie volgende week van ons krijgen.

Veel liefs vanuit Sri Lanka

Marjan

Jullie weten het wel goed te timen om daar nu te zijn en wij hier met "diepvries" weer te maken hebben!
Jullie lopen op korte broek en topje langs het strand en hier wordt er volop geschaatst op natuurijs en daalt het s'nachts plaatselijk tot - 15 gr! Of jullie moeten erg van schaatsen houden want dat mis je wel wat (maar ik denk van niet).
Groeten uit een zonnig maar koud Ede!

Robbert & Bianca

Hey twannes, buurman!!! Leuk om al jullie verhalen te lezen. Wij zijn op dit moment vlakbij. We komen net net van Koh Phi Phi in Thailand vandaan en zijn nu in Krabi dus ik kan naar je zwaaien!! Geniet er nog van en mooi om te zien hoe je daar mensen met relatief weinig middelen/geld enorm kunt helpen! Ga zo door!! ECHT TOPWERK!!

Peter en Joan

Allereerst, de allerbeste wensen voor 2010.
Eten jullie ook schildpaddensoep daar?
Wat fijn dat jullie zoveel goeds kunnen doen daar.
Hier blijft het koud dus geniet van alle warmte.

trotse buurhenger

jullie zijn weer goed bezig daar!
maar had ook niet anders verwacht! ;)
*20+ graden en op je dakterasje mogen bbq-en lijkt mij ook wel wat!*

Aafke en Dick

Hey Kaatjes, fijn om te lezen dat alles zo gewaardeerd wordt.
Goede trip van de week en geniet ervan.

Groeten uit Ede met nu -5 graden

Sabine

Wat zijn jullie toch geweldig bezig, ik ben trots op jullie!!!!
Hier is alles goed, we hebben een laptop gekocht maar helaas doet het draadloosinternet het niet. Zit nu op onze nieuwe kantoor, de gang.
Heel veel plezier
Liefs Sabine

Jenny

Hej Fransien,

Eindelijk heb ik dan jullie site gevonden! Was de e-mail met de link kwijtgeraakt (denk gedelete)..

Ik lees dat het met jullie prima gaat en dat jullie ook (erg) veel betekenen voor de bevolking in Sri Lanka! Geniet van de laatste 3 weken!!

Liefs vanuit Wageningen,
Jenny

Lianne

HoiHoi

super dat jullie het naar je zin hebben! lijkt me heel raar om op je blote voeten oud en nieuw te vieren..
geniet van jullie laatste helft!

Lianne

Tessa

Hee jongens
Goed bezig lees ik zo!
Jullie hebben een half uur vuurwerk gehad, hier was het na 10/15 min. al klaar :) Was het daar ook mooi ja?
Nou ik hoop dat jullie een leuke trip hebben, spreek je snel.
xx

riet van de kaa

wat doen jullie het weer geweldig daar voor de mensen ik ben trots op jullie het is hier koud dus jullie zitten nu goed gr. riet

Sophie

Hi,

Nog de beste wensen voor 2010 !! Wij waren in A'dam voor oud en nieuw dus 48 uur vuurwerk !!! Maar wel heel leuk !

Carlo, Sophie & De Wezelkiller

Rita Roelofsen

Hoi Fransien en Twan

Wat zijn jullie goed bezig zeg, fijn dat jullie zoveel voor die kinderen daar kunnen betekenen. het is erg leuk om jullie verhalen te lezen. Wij wensen jullie nog een hele fijne tijd verder daar.

Groetjes van Marinus en Rita Roelofsen

Kehan Yousufi

Hallo Fransien,

Hoe gaat het? Wanneer ben je weer in Ede?
Met mij gaat alles goed.
Hoe gaat het met je moeder? Groetjes aan je moeder!

Is het leuk in Sri Lanka?

Groetjes Kehan Yousufi.

PS: hij zou graag je e-mailadres willen :-)

Liefs Jenny.

Nieky

Hey Fransien!
Wooow... klinkt erg goed zeg wat jullie daar allemaal doen! De tijd zal zeker omvliegen... Ik ben inmiddels weer in NL sinds 2 daagjes... Koud zeg hier!! Ik kan nog niet helemaal wennen aan de sneeuw haha!
Maak er nog een mooie tijd van daar, ben benieuwd naar jullie verhalen van de 2e maand!

Geniet nog!!! Liefs Nieky

samir butros

Hoi
Ik zie dat u zult willen gelukkigste tijden in het land te vernietigen en begon te graag tijd doorbrengen, gelooft zij daar is ook het land zien Jammeh zeer goed met mensen
Hoe gaat het Fransen, iedereen hier vraagt over u en wensen u een gelukkig leven veiligheid en terug te keren naar het vaderland en je familie en vrienden in het bijzonder,(joungen AZC_wageningen) en ook gehoord dat je hier niet zullen werken wanneer we weer terug van daar, maar wij hopen dat u weer te zien

Groeten iedereen joungen AZC

samir butros