hikkaduwadream.reismee.nl

op tour!

Dag koud Nederland!

Wij hebben gehoord dat het in Nederland nog steeds erg koud is met veel sneeuw. We leven met jullie mee!

Vorige week woensdag zijn we verhuisd naar ons nieuwe plekje in de jungle, waar we enorm blij mee zijn omdat het grote dakterras helemaal geweldig is. De aapjes kwamen vanuit de bomen nieuwsgierig naar ons kijken, helemaal leuk dus.

Vrijdagochtend om 6.00 uur begon onze tour richting het oosten en noorden van Sri Lanka. We zijn eerst via de kust naar Matara gereden in het zuiden, waar we een vuurtoren hebben bezocht. Alle 225 treden naar boven geklommen maar dan heb je ook een prachtig uitzicht.
Onze route liep een stukje door Yala National Park; een prachtige weg dwars door de natuur wat net een safari leek omdat de weg zo hobbelig was. Een paar maanden geleden kon je hier niet doorheen omdat dit Tamil gebied was. Dit kon je nog zien aan de vele soldaten en controleposten onderweg.
Een prachtig stuk natuur en hier hebben we een aantal wilde olifanten gezien.
's Avonds op pad om wilde olifanten te gaan kijken maar helaas hebben we er die avond geen kunnen spotten. Daarom even doorgereden om een Boeddhistische tempel te bezoeken op een rots. Prachtig om dit eens in het donker te zien.
Overnachting in Ampara en de volgende ochtend op weg richting Trincomalee, waar we onderweg een aantal krokodillen hebben zien liggen bij een riviertje.
Bij Passikuda gestopt om even op het prachtige strand te kijken. We werden raar aangekeken omdat er alleen maar locals waren en totaal geen toeristen. Een prachtig wit strand met een helder blauwe zee, geweldig om te zien.
Verder gereden via het binnenland over hobbelige wegen kwamen we in een opstopping terecht; door de oorlog zijn er veel bruggen opgeblazen en daarom heeft men hier weggetjes omheen gemaakt. Een grote vrachtwagen was in de berm vast komen te zitten en 2 bussen en een ambulance hadden geprobeerd een andere weg te nemen maar waren ook vast komen te zitten in het water en in de modder. Een komisch tafereel. Wij moesten natuurlijk door en daarom ging onze chauffeur vol gas door een sloot heen, wat hem nog lukte ook! Gelukkig konden we weer verder rijden.
Een stuk verder zijn we met de veerpont een riviertje overgestoken. Het was geen luxe veerpont zoals in Nederland want we moesten zelf aan de kabel trekken, anders kwamen we niet aan de overkant. Waarom een motertje? Nergens voor nodig..
De hobbels in de weg werden alsmaar groter en hierdoor begon het steeds meer op een safari te lijken. Het was een lange reis maar zeker de moeite waard om door dit gebied heen te rijden. Soms lijkt het alsof je in een heel ander land terecht bent gekomen. In het noorden van Sri Lanka komen maar weinig toeristen en we zijn er dan ook bijna geen tegengekomen. Veel locals hadden volgens mij nog nooit toeristen gezien want we werden vaak aangestaard.
Aan de omgeving kon je goed zien dat we door voormalig oorlogsgebied reden; veel huizen en palmbomen vol met kogelgaten en opgeblazen huizen. Indrukwekkend om te zien. Ook is dit deel van Sri Lanka veel erger getroffen door de tsunami dan het gebied waar wij verblijven. Dit was nog te zien aan de vele kapotte huisjes.
Vandaag was een lange rit waar we ongeveer 13 uur over hebben gedaan en na uitrekenen kwamen we erachter dat we maar 258 km hadden gereden.
Na de overnachting in Niaveli zijn we de volgende ochtend met een bootje naar een eiland gevaren om te gaan snorkelen. De bodem van de zee was daar helemaal bedekt met koraal, het leek net een tuin van koraal. We hadden nog nooit zoveel koraal bij elkaar gezien. Vanuit de zee hebben we wel 50 zeearenden zien vliegen boven het eiland; prachtig om te zien maar helaas hadden we onze camera niet meegenomen.
Onderweg vanuit Niaveli zijn we eerst langs warmwaterbronnen gereden in Kanniyai. Hier staan putten in de grond waar gewoon heet water uit komt. Het was erg druk want veel mensen komen hierheen om zich lekker met warm water te kunnen wassen. Bizar om te zien dat er zulk warm water uit de grond komt.
Hierna hebben we een bezoek gebracht aan Fort Frederick, een Nederlands fort in Trincomalee. Het fort zelf stelde niet zoveel voor en daarom hebben we ook een bezoek gebracht aan de Hindoeïstische tempel in het fort. Net als de Hindoes kregen we een witte stip op ons voorhoofd, waardoor we een attractie werden voor de locals want zij gingen foto's van ons maken.
Aan het einde van de middag hebben we in Habarana een safari gedaan door de jungle. In het begin een paar olifanten gezien en later van heel dichtbij een grote kudde van wel 20 olifanten. Het was prachtig om ze van zo dichtbij te zien, vooral omdat er een aantal kleine olifantjes bij waren. Verder niet veel dieren gezien, op wat vogels en waterbuffels na, maar erg vet om met een jeep zo door de jungle te rijden.
Na de safari door gereden naar Dambulla, waar onze derde overnachting was. Maandag hadden we een relaxte dag omdat we alleen maar van Dambulla naar Kandy hoefden te rijden, wat een paar uurtjes is. Omdat we tijd genoeg hadden, zijn we onderweg gestopt bij een Spa om even bij te komen van de zware tocht. Hier hebben we een full body massage gehad en zijn we in de sauna geweest voor maar 18 euro! Dat krijg je in Nederland niet voor elkaar..
Na onze overnachting in Kandy zijn we dinsdagochtend vroeg vertrokken om de trein te halen. We hebben een treinreis gemaakt van Kandy naar Nano Oya, wat ongeveer 4 uur duurde en waarbij we midden door alle theeplantages reden. Een prachtige treinreis midden door de natuur met prachtige rivieren en watervallen. De 4 uur waren zo voorbij want je keek je ogen uit. Omdat de trein niet zo hard rijdt, kun je gewoon in de deuropening gaan zitten en lekker naar buiten kijken. De treinreis leek af en toe ook net een safari omdat de rails totaal niet vlak ligt. Toch even wat anders dan de NS..
Na de treinreis zijn we met de bus weer verder gegaan door de bergen van Nuwara Eliya en onderweg nog even gestopt om de heerlijke thee uit de bergen te drinken met een stukje cake.
Vorig jaar waren we ook door deze bergen gereden en hadden we een klein houten hutje gezien waar een vrouw met haar 3 kinderen woonden. Deze vrouw was erg arm geworden doordat haar man bij haar weg was gegaan. Dit keer kwamen we weer langs haar huisje en zijn we even gestopt om bij haar te kijken. Het was erg leuk om te zien dat ze ons nog herkende van vorig jaar en dat ze blij was om ons te zien. Het trieste was dat mensen uit de omgeving haar hele huis hebben leeggehaald terwijl ze met haar zoon in het ziekenhuis was, terwijl ze al zo arm is. We hebben haar wat geld gegeven zodat ze kleren en schoolspullen voor haar kinderen kan kopen. Deze vrouw was zo blij dat ze heel hard begon te huilen en op haar knieën bij onze voeten viel. Ik vond het ontzettend ontroerend om deze vrouw zo emotioneel te zien maar aan de andere kant ook een goed gevoel dat we haar toch een beetje hebben kunnen helpen.
Onderweg hebben we nog veel schriften, pennen en stickers uitgedeeld aan de kinderen die we tegenkwamen. Je kon merken dat de mensen in deze streek erg arm zijn want een paar kinderen stonden te juichen toen ze een schrift kregen. Dat geeft je pas een goed gevoel!
Na een lange dag kwamen we dinsdagavond om 22.00 uur weer terug in Hikkaduwa en waren we helemaal kapot. Het was een geweldige tour, prachtig om de andere kant van het land eens te zien.

De afgelopen dagen zijn we weer aan het werk geweest voor de goede doelen. Inmiddels is de schilder gestart om de school te schilderen en gaan wij volgende week meehelpen.
Ook hebben we wat boodschappen bij een arm gezin gebracht waarvan de vader in een rolstoel zit en de moeder geestelijk is doorgedraaid na de geboorte van haar derde kind waardoor dit kind bij haar weg is gehaald. De twee andere kinderen krijgen van ons ook nog nieuwe schooluniformen.
Vrijdag zijn we bij de school geweest om 25 paar schoenen en 60 rugtassen uit te delen en ook om de kinderen ontbijt te brengen. Veel kinderen begonnen al te juichen toen ze ons aan zagen komen, wat erg leuk was. Een enorm goed gevoel om de kinderen zo blij te kunnen maken.
Aankomende week gaan we ook weer hard aan het werk met de goede doelen.

Liefs van ons

Jet en jacco

Nou nou nou wat maken jullie een hoop mee zeg.
en wat een prachtige foto's hebben jullie weer gestuurd. Helaas hoor je dan ook wel weer de nare dingen erg zielig voor die mevrouw die nu al weer beroofd is. Hier is het wat warmer aan het worden maar de sneeuw is nog steeds niet helemaal verdwenen. Nou mensen succes volgende week met schilderen. nou 10 dagen te gaan en dan mag je weer een feestje gaan bouwen.

dikke knuffels de vonkies

Kirsten

I just want to send my love to all the people you guys are helping and ofcourse to yourselfs too! Gave verhalen zeg!
Big hug! xx

Tessa

Hee jongens, super hoor wat jullie tot nu toe allemaal meegemaakt hebben. En gaat er vooral ook om dat de mensen/kinderen een goed gevoel krijgen en wat beter verder kunnen door wat jullie voor hen doen, wat volgens mij goed lukt. Leuk om de foto's te zien, heel mooi (en soms wat minder fijn). Volgens mij was die tour echt super.
Veel plezier en succes nog! x Tes

fam. Brinkman

Wat heerlijk om te lezen dat jullie voor veel mensen een lichtpuntje zijn. Als je liefde geeft dan krijg je het ook terug. Geniet, want voor je het weet zit je weer in het koude Ede.
Groeten.

Arne

Eindelijk heb ik weer internet, sinds mijn verhuizing heb ik even zonder gezeten. Ik zit hier met een biertje te genieten van jullie foto's en leuke verhalen. Nog veel plezier daar! groetjes Arne